Insula Santorini se afla in sudul Greciei, in arhipelagul Cicladelor. Este o insula mica si rotunda, care s-a format in urma eruptiei unui vulcan, in sudul Marii Egee. Insula este considerata ca fiind cea mai frumoasa a Greciei si este vizitata anual de un numar de patru, cinci ori mai mare decat numarul locuitorilor ei.
Considerata de multi ca fiind vechea si legendara Atlantida, Insula Santorini face parte din arhipelagul Cicladelor, este o insula mica dar cu un trafic foarte mare de turisti fermecati de frumusetea salbatica a acestui loc fabulous.
Insula are aeroport unde zeci de curse charter din toata Europa aterizeaza si decoleaza zilnic incarcate de turisti.
De asemenea Insula Santorini este foarte bine conectata pe mare atat cu celelalte insule din Ciclade cat si cu Insula Creta si cu Atena.
Drumul cu o nava rapida intre Santorini si Creta este de doar doua ore iar pana in Atena sunt sase ore.
Santorini este vestit pentru numarul mare de biserici, plajele superbe si aerul medieval, precum si pentru Akrotiri – orasul vechi de 3500 de ani care, in prezent, este scos la suprafata de numeroase echipe de arheologi. Santorini este cu siguranta cea mai frumoasa insula a Greciei si reprezinta una dintre cele mai dorite destinatii de vacanta ale Europei.
La origine, insula avea o forma rotunda dar urmare a marii eruptii a vulcanului Thera cu mai mult de trei milenii in urma, central insulei s-a scufundat iar ceea ce a “supravietuit” a fost complet acoperita de lava in mai multe straturi. Din acest motiv in present portul principal se afla la poalele unei faleze inalte de trei sute de metri si foarte abrupta, foarte spectaculoasa, pe ale carei culmi se zaresc cladiri de un alb stralucitor sapate in lava pietrificata.
Fira este capitala insulei care strajuieste portul din inaltimea falezei retezate in stanca oferind turistilor o priveliste magnifica.
Oia este este o alta statiune cu mici hoteluri de lux cu doar cateva camere, renumita prin apusurile de soare care aduna in fiecare zi turistii ca intr-un amfiteatru imens pe terasele care dau spre mare.
Alte statiuni si plaje cu nisip negru, rosu sau alb in Santorini sunt: Kamari, Perissa, Monolithos si Kokini Paralia.