Insula Creta este cea mai mare dintre insulele grecesti. Mai aproape de Africa decat de „batranul continent”, strajuind sudul extrem al Greciei si al Europei, scaldata de apele azurii ale Marii Mediterane, se distinge printr-un exotism unic care i-a si adus faima unei destinatii turistice complete.
Frumusetea salbatica a insulei se imbina perfect cu istoria si mitologia prezente aici la tot pasul. Considerata locul nasterii lui Zeus si purtand numele nimfei Kriti, Creta este fostul regat al regelui Minos si leaganul civilizatiei minoice considerata cea mai veche din Europa dar disparuta in conditii misterioase in perioada marelui cutremur din Santorini.
Pe tarmul nordic abunda statiunile de vacanta: Ammoudara, Kokini Hani, Gouves, Analipsis, Anissaras, Hersonissos, Malia, Agios Nikolaos sunt tot atatea locuri pentru vacante de neuitat.
Orasele, precum Heraklion, Rethymno si Chania poarta amprenta unei indelungate istorii si in acelasi timp imbie turistii si localnicii cu baruri, cafenele, restaurante si magazine.
Cea mai importanta si reprezentativa marturie despre civilizatia minoana, disparuta in mod misterios dupa eruptia vulcanului din Insula Santorini, este Palatul Knossos, aflat la mica distanta de Heraklion si vizitat de sute de mii de turisti anual.
In capatul estic al Cretei intalnim o minunata padure de palmieri salbatici, o specie de palmieri foarte rara Phoenix Theoprastii, ultima de acest fel din Europa. Frunzele acestui palmier se numesc “Vai”, denumire ce a fost adoptata si pentru regiunea in care aceasta specie creste.
Creta este faimoasa si pentru intinsele livezi de maslini si citrice, care cu exceptia turismului reprezinta principala ocupatie a localnicilor. Dieta cretana, bazata pe ulei de masline, fructe si legume proaspete este faimoasa si se spune ca garanteaza longevitatea.
Locuitorii insulei se considera mai degraba cretani decat greci, sunt foarte mandri, iubitori de libertate, familisti si prietenosi.